Zoek

Autospeurtocht 'Oostelijke Mijnstreek Limburg'

Deze route van ongeveer 66km kronkelt door een echt Limburgs landschap. Onderweg zie je kastelen, boerderijen en veel dorpjes en natuur. Startplaatsen zijn: Schinnen, Hoensbroek, Landgraaf, Heerlen en Schin op Geul. Je moet ongeveer 4,5 uur inplannen voor het rijden van de autospeurtocht met het beantwoorden van de vragen.
€9,95
i h

Deze route van ongeveer 66km kronkelt door een echt Limburgs landschap. Tot het eind van de 19e eeuw stond deze regio bekend als 'agrarisch district Zuid-Oost-Limburg'. De regio was opgebouwd uit een groot aantal kleine boerengemeenschappen.

Met de toenemende vraag naar steenkolen in het begin van de 20e eeuw, vindt hier een radicale verandering plaats. Tussen 1900 en 1975 concentreert het economische leven in dit gedeelte van Limburg zich volledig op steenkoolwinning. Hierdoor vindt verstedelijking plaats. De gemeenten groeien aan elkaar. De Oostelijke Mijnstreek is ontstaan.

Nadat in 1965 de kolenmijnen gesloten worden, wordt later het landschap en de groene omgeving weer belangrijk. Om dit kracht bij te zetten, ontstaat 'Parkstad'. In de laatste jaren heeft Parkstad zicht ontwikkeld tot een van de groenste stadsregio's van Nederland. Toerisme, cultuur en natuur is dan ook precies wat je hier aantreft in deze autospeurtocht.

Startplaatsen zijn: Schinnen, Hoensbroek, Landgraaf, Heerlen en Schin op Geul.

Om in de stemming te komen van de vroegere mijnstreek, kun je een rit met de Miljoenenlijn maken. Dit is een rit met de stoom- of dieseltrein langs de mooiste plekjes van Zuid-Limburg. Of de laatste steenkolenmijn van Nederland bezoeken. Een andere optie is het Nederlandsmijnmuseum in Heerlen. Het is wel aan te raden om dit goed te plannen ivm wisselende openingstijden.

Je moet ongeveer 4,5 uur inplannen voor het rijden van de autospeurtocht met het beantwoorden van de vragen. Hier komen dan eventuele uitstapjes en bezichtigingen nog bij.